Η πολυβραβευμένη εικαστική εγκατάσταση Intersections ένα άκρως εντυπωσιακό έργο τέχνης εμπνευσμένο με αφορμή τις πολλαπλές ερμηνείες περί θρησκείας πολιτισμού και αισθητικής, από την καλλιτέχνη Anila Quayyum Agha.
Η Anila Quayyum Agha είναι Πακιστανή καλλιτέχνης της οποίας η διεπιστημονική εικαστική εχνοτροπία, εξερευνά μια σειρά ζητημάτων που είναι κυρίαρχα στον κόσμο της τέχνης. Η καλλιτέχνης δουλεύει κυρίως με επίκεντρο το κλασικό καλλιτεχνικό δίπολο χώρου και χρόνου. Ωστόσο, τα ζητήματα που προσπαθεί να θίξει μέσω της δουλειάς της αφορούν στα σύγχρονα θέματα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, του πολιτιστικού πλουραλισμού, καθώς και του αντίκτυπου των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην σύγχρονη ζωή. Επιπλέον, ασχολείται και με θέματα που προβάλλουν ζητήματα κοινωνικής ταυτότητας, όπως είναι αυτή του γένους και της εθνικότητας.
Για να επιτύχει τον καλλιτεχνικό της σκοπό, η Anila Quayyum Agha χρησιμοποιεί ένα φάσμα καλλιτεχνικών μέσων και υλικών που εκτίνονται από τον χώρο της μόδας, στις εγκαταστάσεις, παίρνοντας την μορφή ξύλινων δομών και χρησιμοποιώντας το στοιχείο του φωτός. Το 201, στο project της με τίτλο «Διασταυρώσεις» [Intersections] η καλλιτέχνης προσπαθεί να προβάλει τις διεπιστημονικές και διαπολιτισμικές της ανησυχίες. Το έργο τέχνης που αναπτύσσεται στα πλαίσια του συγκεκριμένου project, είναι μια μεγάλου μεγέθους ξύλινη δομή στης οποίας την επιφάνεια διαγράφονται γεωμετρικά μοτίβα εμπνευσμένα από Ισλαμικούς ιερούς τόπους.
Στο κέντρο αυτής της κούφιας κυβικής εγκατάστασης υπάρχει ηλεκτρικό φως. Όταν εκτίθεται το τεράστιο αυτό έργο, μοιάζει να αιωρείται από το ταβάνι του χώρου, ενώ η φετινή πηγή στο εσωτερικό του δημιουργεί μορφές και σκιές στους τοίχος, το ταβάνι και το πάτωμα του χώρου.
Η Anila Quayyum Agha ερμηνεύει την αντίληψή της για τον χώρο με τον δικό της μοναδικό τρόπο, αντανακλώντας φανερά τα προσωπικά της βιώματα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι προσπαθεί να εμπλουτίσει την αιώνια προβληματική του χώρου, χρεώνοντας της στοιχεία που αποσπά από τον δικό της πολιτισμό και τη δική της θρησκεία. Επιπλέον, ο ίδιος ο τίτλος του project της αντανακλά την ουσία της ιδέας του έργου της. Αναφέρεται στην διασταύρωση ανάμεσα στον Ισλαμικό και Δυτικό πολιτισμό. Αυτό μπορεί να το παρατηρήσει κανείς από το μοτίβο που έχει η ξύλινη κατασκευή της και που μιμείται κάποιο μοτίβο της Alhambra [Γνωστό και ως «Κόκκινο Φρούριο», είναι ανάκτορο Ισλαμικής αρχιτεκτονικής που βρίσκεται στην Γρανάδα της Ισπανίας].
Υπό αυτή την οπτική της χαρμόσυνης συνάντησης μεταξύ δύο κατά βάση διαφορετικών πολιτισμών, η καλλιτέχνης προσπαθεί με συνέπεια να εξερευνήσει τα όρια ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, ή ανάμεσα στο φως και στη σκιά. Τα δίπολα αυτά παρόλο που φαίνονται εκ διαμέτρου αντίθετα, πάντα συναντιούνται σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Μια ακόμη μεγάλη αντίθεση που αντανακλάται μέσα στο έργο της καλλιτέχνιδας εντοπίζεται στην έννοια του αποκλεισμού από μια συγκεκριμένη κοινότητα. Εδώ, η καλλιτέχνιδα ασκεί ξανά επιρροές από την προσωπική της ζωή ως γυναίκα που μεγάλωσε στο Πακιστάν όντας αποκλεισμένη από το Τζαμί.
Η έννοια της ερμηνείας στην τέχνη αποτελεί πάντα ένα κεντρικό στοιχείο προκειμένου να «καταναλώσει» κανείς ένα έργο τέχνης. Η Anila Quayyum Agha φαίνεται να είναι ανοιχτή στις πολλές και διαφορετικές ερμηνείες που θα μπορούσε να δώσει κανείς στο έργο της. Άλλωστε, όχι μόνο φαίνεται έτοιμη να δεχτεί και να στοχαστεί τις ερμηνείες αυτές, αλλά προχωράει ένα βήμα παρακάτω, δημιουργώντας η ίδια κάποιες από αυτές.
Μέγεθος εγκατάστασης: Κύβος 15,24 εκ. | Προβολή σκιών: 88,9 x 81,28 εκ
Υλικά: Ξύλο με μοτίβο κομμένο με laser, λάμπα