Η Αμερικανική Shelby Supercars (γνωστή και ως SSC) ετοιμάζεται να προσθέσει στην γκάμα της το εξωτικό SSC Tuatara που φιλοδοξεί να γίνει το γρηγορότερο αυτοκίνητο του κόσμου εκθρονίζοντας την Bugatti Veyron Super Sport.
Διαθέτει κινητήρα DOHC V8 twin-turbo χωρητικότητας 7.0 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 1350bhp άλογα! Παράλληλα η εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων και άλλων εξωτικών υλικών σταματάει την ζυγαριά στα 1.180kg κιλά. Έτσι το SSC Tuatara ακόμη και γεμάτο με υγρά και βενζίνη διαθέτει αναλογία κιλών ανά ίππο κάτω από 1, ένα ασύλληπτο νούμερο που κανένα άλλο αυτοκίνητο παραγωγής ούτε καν προσεγγίζει. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε για τις επιδόσεις, στόχος είναι κάτω από 2,8 δευτερόλεπτα για τα 0-100 χιλιόμετρα και πάνω από 440km/h τελική ταχύτητα.
Σίγουρα θα προσέξατε ότι ο σχεδιασμός του SSC Tuatara ξεφεύγει κατά πολύ από τα γνωστά Αμερικάνικά πρότυπα και προσεγγίζει την αεροδυναμική και την κομψότητα εξωτικών Ευρωπαϊκών δημιουργημάτων. Διόλου τυχαίο, καθώς σχεδιάστηκε από τον Jason Castriota ο οποίος εκτός του ότι είναι διευθυντής σχεδιασμού στην Saab έχει συνεργαστεί στο παρελθόν εκτεταμένα με οίκους όπως ο Pininfarina και ο Bertone. Σε αυτό το πλαίσιο ο Castriota έχει ασχοληθεί με τον σχεδιασμό μερικών από τα πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα που έχουν φτιαχτεί ποτέ, όπως την Maserati GranTurismo, την Rolls Royce Hyperion και την Ferrari 599 GTB Fiorano.
Αυτό που μας αρέσει ιδιαίτερα στο νέο δημιούργημα της Shelby είναι η απόλυτη έλλειψη εξευγενισμού και η ακραία φουτουριστική αισθητική του. Συνήθως σε τέτοια αυτοκίνητα γίνεται μια προσπάθεια να προστεθούν στοιχεία πολυτέλειας και καθωσπρεπισμού, όχι όμως στο Tuatara. Εδώ τα ακριβά δέρματα δεν έχουν θέση (μπορείτε βέβαια να θαυμάσετε τις ζάντες από ανθρακονήματα με βάρος κάτω από 6 κιλά η μια).Το υπέρμετρα επιθετικό και φουτουριστικό design του SCC Tuatara φωνάζει «παιχνίδι» και απευθύνεται απευθείας στο παιδάκι που όλοι κρύβουμε μέσα μας, καθώς μοιάζει σαν να ήρθε από το διάστημα, όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.
Το εσωτερικό του Tuatara υιοθετεί την ίδια σχεδιαστική γλώσσα με εκείνη του διαστημικού αμαξώματος. Η πολυτέλεια έρχεται σε δεύτερη μοίρα και κυριαρχεί η λογική της τεχνολογίας, της λειτουργικότητας και της υψηλής τεχνολογίας. Ο κεντρικός πίνκας οργάνων είναι πλήρως ψηφιακός ενώ διαθέτει και έναν projector που προβάλει τις ενδείξεις σε μορφή head-up display, όπως στα πολεμικά αεροσκάφη. Η high-tech διάσταση συμπληρώνεται από τα ανθρακονημάτινα καθίσματα και τις διάφανες οθόνες που προβάλουν πληροφορίες σαν να αιωρούνται στο αέρα.
Το SSC Tuatara παρότι δεν είναι ακόμη εμπορικά διαθέσιμο βρίσκεται στα τελικά στάδια εξέλιξης, καθώς αρκετά λειτουργικά πρωτότυπα έχουν εμφανιστεί σε show αυτοκινήτων και εκθέσεις. Η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2012 ενώ ο στόχος είναι η τιμή να βρίσκεται οριακά κάτω από 1.000.000$. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν 970.000$ ένα υπερβολικό κόστος, όμως αισθητά χαμηλότερο από αυτό της παρούσας βασίλισσας της ταχύτητας, της Bugatti Veyron Super Sport.